Kako se pravilno brinuti za SUP dasku ili umjetnost pravilnog održavanja SUP-a

Pravilno održavanje SUP daske

 

Da smo vas prije nekih 10 godina pitali što je SUP ili supanje, vjerojatno biste nas gledali s jednakom nevjericom kao snijeg što pada s neba usred ljeta. Ali danas za njega znaju svi – od djece do njihovih roditelja, čak bi vam i neka bakica znala reći da »je to onaj zabavni sport gdje stojiš na dasci i veslaš«.

Supanje je postalo vrlo omiljen sport prije svega zbog svoje svestranosti i nezahtjevnosti. Na koncu, njime se možete baviti i na moru i na jezeru pa čak i na rijeci. Ovisno o tome veslate  li SUP-om po mirnim jezerima, istražujete li vijugave rijeke ili izvodite jogu na jutarnjoj morskoj bonaci, briga za dasku je od ključnog značenja, ako želite osigurati dug vijek trajanja i optimalan rad svoje SUP daske. Redovno održavanja neće naime samo produljiti vijek trajanja SUP daske, već će također poboljšati vaš doživljaj veslanja. A s obzirom na šarolikost uzoraka koji danas krase SUP daske, nedvojbeno ćete se pobrinuti također za dugotrajno očuvanje predivnog estetskog izgleda vašeg morskog plovila.

 

SUP daske na napuhavanje Bestway

 

12 kratkih pravila kojih bi se morao pridržavati svaki korisnik SUP-a

 

Pravilno održavanje SUP daske od ključnog je značenja za osiguravanje njegova dugog vijeka trajanja i performansi. Redovno čišćenje, pohranjivanje u hladnom i suhom prostoru te pregledavanje oštećenja, već su recimo 3 temeljna koraka u brizi za vašu dasku. A ostalih 9? Već su vam poznati? Otkrijte ih u nastavku!

 

  • #1: Nakon uporabe očistite SUP dasku

Nakon svake uporabe SUP dasku redovno čistite slatkom vodom i blagim, ekološkim sredstvom za čišćenje/sapunom. Time ćete spriječiti nakupljanje soli, pijeska i ostataka koji bi mogli oštetiti njenu površinu. Dasku nježno trljajte mekom četkom spužvicom; izbjegavajte jake kemikalije ili abrazivne materijale koji bi je mogli oštetiti.

  • #2: Nakon uporabi osušite SUP

Prije kratkotrajnog (a posebice prije dugotrajnog) pohranjivanja SUP-a uvjerite se da je potpuno suh. Vlaga može uzrokovati nastanak plijesni ili gljivica i time ugroziti optimalnu uporabu SUP-a. Obrišite površinu ručnikom ili ostavite dasku da se osuši na zraku (u sjeni).

  • #3: Nemojte uvijati SUP prečvrsto

Kod pohranjivanja ili prijevoza SUP-a nemojte ga uvijati prečvrsto. Prevelik pritisak zbog prečvrstog uvijanja može oštetiti oblik i strukturu njegove površine.

  • #4: Budite pažljivi prilikom odlaganja SUP-a

Kad iz bilo kojeg razloga negdje morate odložiti SUP, uvijek provjerite površinu podloge. Pazite da na njemu nema ništa oštro što mi moglo oštetiti ili čak probiti površinu.

  • #5: Ne vucite SUP po tlu

Ako SUP vučete po neravnim površinama kao što su beton ili šljunak, to može uzrokovati ogrebotine, udarce i habanje dna daske. Kad pomičete SUP-a na kopnu, uvijek ga nosite ili koristite odgovarajuća kolica.

  • #6: Budite oprezni prilikom korištenja kolica za SUP

Ako koristite kolica za prijevoz SUP-a, s njima postupajte oprezno. Izbjegavajte grubi ili neravni teren, koji bi mogao oštetiti dasku ili opteretiti kotače kolica. Pridržavajte se pravila proizvođača za sigurnu uporabu.

  • #7: Ne izlažite SUP suncu

Dugotrajna izloženost neposrednom sunčevu svjetlu, može uzrokovati promjenu boje i razgradnju materijala daske. Ako je moguće, SUP čuvajte u sjenovitom prostoru, posebice tijekom vrućih i sunčanih dana.

  • #8: Zaštitite SUP od UV-zračenja

Za dodatnu zaštitu SUP-a od štetnog UV zračenja kod pohranjivanja ili prijevoza, koristite torbu koja je otporna na UV zrake. Torbe otporne na UV zrake pomažu u sprječavanju oštećenja zbog sunca te održavaju izgled i performanse vaše daske.

  • #9: Neka vaš psić sjedi na dodatnoj zaštiti

Ako vas na vašim pustolovinama na SUP-u povremeno prati i vaš četveronožni ljubimac, na dasku postavite prekrivač namijenjen kućnim ljubimcima ili zaštitu presvlaku. To osigurava dodatno prianjanje za vašeg psića te omogućava udobnost i sigurnost.

  • #10: Pazite na veslo i peraje

Izbjegavajte slučajno udaranje se veslom u stijene, tvrde površine ili druge predmete. Pazite kamo odlažete veslo kad ga ne koristite, da ne bi palo i oštetilo se.

Ne zaboravite ni na peraje, jer one imaju ključnu ulogu u stabilnosti i okretnosti vaše daske. Prije i nakon svake uporabe provjerite jesu li peraje oštećene te da se elementi za pričvršćivanje nisu olabavili. Za osiguravanje optimalnog djelovanja, zategnite sve olabavljene elemente za pričvršćivanje i očistite peraje. Osim toga, prilikom pohranjivanja ili prijevoza SUP-a, razmislite o uklanjanju peraja, kako biste spriječili nenamjerna oštećenja.

  • #11: Pravilno pohranite SUP

SUP pohranite na hladnom, suhom i sigurnom mjestu, najbolje u vodoravnom položaju, jer ćete tako spriječiti deformacije. Ako je moguće, možete također koristiti odgovarajuće stalke za pohranjivanje; i to može spriječiti eventualna oštećenja.

  • #12: Odmah popravite eventualna oštećenja

Ako primijetite bilo kakvo oštećenje, kao što su udarci, pukotine ili listanja daske, odmah ih otklonite. Odgađanje popravaka može dovesti do većih oštećenja i utjecati na optimalan rad SUP-a. U slučaju većih oštećenja, obratite se odgovarajućem serviseru.

 

Pridržavanjem ovih ključnih savjeta, SUP ćete pravilno održavati, produljiti vijek trajanja SUP daske i uživati u bezbrojnim nezaboravnim veslačkim iskustvima još dugi niz godina.